Zelf pizza maken

  • by

Ik ben fan van pizza.

Ik ben fan van mijn pizza bezorgboer.

Maar nu heb ik een pizzapan. Nu kan ik zelf pizza maken.

“Pff, amme dikke hoela, ik heb een oven, ik hoef niet zo n dure pan!” hoor ik je denken.

Echt wel.

Als je van pizza houdt tenminste. De reden dat een pizza van de pizzaria zo lekker is, is de hoge temperatuur dat een pizza gebakken wordt. Dit gebeurt namelijk rond de 400 graden Celcius of meer. Deze pannen halen die temperatuur ook, en je pizza is klaar binnen 5 minuten. Omdat je op de meeste pizzapannen op een steen bakt, trekt het vocht uit je (zelfgemaakte ) deeg in de steen en bakt daardoor ook in het midden gaar en krokant.

Deze pan heeft me al honderden euro’s bespaard (sorry Piccolo!)

Lees hier verder hoe je lekkere pizzasaus maakt!

pizza

Om goed deeg te maken heb ik het een en ander opgezocht en uiteindelijk kwam ik op het recept van Stefan van Italiëplein.
Stefan heeft een filmpje geplaatst over hoe je dit moet doen.

Ik heb het recept gebruikt maar mijn eigen draai er aan gegeven omdat ik niet altijd evenveel tijd heb:

Benodigdheden voor ongeveer 5 medium pizzas:
700 gram 00-Bloem
400 ml lauwwarm water
zakje gedroogd gist
11 gram zout

Per 700 gram 00-bloem doe je 400 ml water (Ik gebruik een waterfilter om het kalk eruit te halen) en een half zakje dr.Oetker gedroogd gist.
Doe de bloem in een kom en maak een kuil voor de gist.
Doe de gist er in , en doe dan 200 ml warm water met 10 gram suiker opgelost bij het gist in het kuiltje.  De suiker is een starter voor het gist. Afdekken met een groot bord en een half uur wachten.

Na een half uur moet je nog een 200 ml handwarm water hebben staan.
Roer het watermengsel met een vork door het bloem, en doe er nog 200 ml water bij. doe nu ook pas de 11 gram zout er bij.

Als alles geroerd is, plemp je alles op een plank met bloem, en dan kneed je alles in 10 tot 15 minuten tot een homogeen mengel.
Het ideale deeg voelt een beetje plakkerig maar plakt laat geen resten achter op je plank/ handen.
Terug in de kom, afdekken met een groot bord met een vochtige theedoek eromheen en 1 uur op kamer temperatuur laten staan. Daarna schuif je de kom in de koelkast voor een uur of 6 (of voor de nacht). 
Haal s’ ochtends het deeg uit de koelkast en laat het even op temperatuur komen.
Drie uur voor het bakken kneed je alles nog even, en dan maak er mooie bolletjes van van ongeveer 200 gram.
Leg deze op een met bloem bestrooide plank en dek af met een vochtige theedoek.Na 2 uur bij kamertemeratuur heb je mooie bollen die je plat kan drukken voor je pizza.  

Het vergt enige oefening maar het loont de moeite om de dag van te voren te beginnen met je deeg.

pizza deeg bollen
pizzabollen van 180 gram 2 uur na de 2e kneding

Pizza is my life!
Maar denk erom: geen ananas!

https://www.youtube.com/watch?v=AwZTp6dsv2M