Informatie

  • by

Zellefdoen.nl is ontstaan uit de irritatie aan het overvloedige gebruik van E-nummers en andere troep in ons dagelijks voedsel.
Koken is mijn hobby, en koken zonder E-nummers is een uitdaging. Mijn kinderen schotel ik het liefst een gifvrije maaltijd voor. Bijna alles bevat tegenwoordig wel conserveermiddelen, suiker, kleurstoffen, smaakstoffen en nog veel meer troep.

Maar het tij keert; steeds meer fabrikanten zien dat een groeiende vraag is naar ‘schoon eten’. Neem bijvoorbeeld de sauzen van Maggi. Afijn, Dinneke van Koken zonder E nummers heeft al wat moeite gedaan (kijk bij de tips). Ik realiseer me dat het niet voor iedereen haalbaar is om altijd maar goed vlees te kopen bij een slager, maar neem in ieder geval de moeite om de verpakking te lezen. Je wet ongeveer wat de ingredienten zijn, en de chemicaliën kun je zel f achterwege laten.

Hier is wat interessante info over de mother of all nasty’s: Gezondheid en Voeding over E621.

Maar waarom zou je champignonsoep uit blik maken terwijl je dat binnen een half uur vers hebt gemaakt? Of heerlijke goulash in nog geen 45 minuten?

Helaas is biologisch vlees en biologische groente vaak een stuk duurder dan een kiloknaller, dus 100 % biologisch lukt vaak niet. Ik denk dat wij daarom ook een stuk minder maar wel beter vlees zijn gaan eten.

Dit blog bevat recepten die ik graag maak als ik vrij ben, maar ook mijn experimenten om mijn lievelingsgerechten uit restaurants vers na te maken. Heb je opmerkingen of vragen, dan kan je altijd even een mailtje sturen of een bericht achterlaten!

Note: Diverse recepten op deze site vermelden het gebruik van Bouillion blokjes. Beter gebruik je krachtbouillion uit een pot. Er zijn merken die hier geen E-nummers en andere nasty’s instoppen. Die van Jumbo bijvoorbeeld. Had ik al gezegd dat je de etiketten moest lezen ? 😉

Veel lees- en kook plezier!